Spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse som omhandler, at man som ung har et svært, usundt og tvangspræget forhold til mad og sin krop. Som navnet fortæller, har man et forstyrret syn på sin krop, og man kan have et forstyrret forhold til spisning og motion. En spiseforstyrrelse kan komme til udtryk på forskellige måder. Hvilke symptomer der er til stede afgør, hvilken form for spiseforstyrrelse det drejer sig om, men gældende for dem alle er et forstyrret syn på sin egen krop og et usundt forhold til mad og/eller motion. Der er gennem tiden kommet flere nye former af spiseforstyrrelser til. Er man i tvivl og har brug for mere viden, så kontakt os gerne her.

De to mest kendte diagnoser af spiseforstyrrelser er anoreksi og bulimi. Hvad der er vigtigt at huske på, er at symptomer fra de to også kan optræde sammen, og at en spiseforstyrrelse kan være forskellig. Der findes flere diagnoser på spiseforstyrrelser end de som er nævnt i denne tekst. Fælles for dem alle, er et så forstyrret forhold til sin krop og mad, at det påvirker den unges fysiske og psykiske trivsel.

Anoreksi

Anoreksi er kendetegnet ved et vægttab, som er fremkaldt og vedligeholdt af personen selv. Den indebærer et vedholdende forsøg på at tabe sig eller fastholde en lav vægt, med en stor frygt for at tage på i kropsvægt. Man kan se, at folk med anoreksi har et meget forvrænget billede af deres krop, som i den unges øjne er langt mere negativt end hvad den i virkeligheden er.

Anoreksi fører til, at den unge får skabt en række af ritualer og regler for sig selv, som omhandler kost, spisetider, træning og kontrol af egen krop. Unge med anoreksi kan have lavet regler for hvilke typer af madvare man må og ikke må indtage, samt hvornår vedkommende må spise og hvor meget.

Bulimi

Ligesom for unge med anoreksi, har bulimikeren et svært forhold til sin krop og forsøger at tabe sig. Det sker ligesom ved anoreksi ved, at man forsøger at undgå et stort indtag af mad, hvor nogle madvare er mere tilladt end andre. Bulimi afviger fra anoreksi, ved at den unge får perioder med en stor spisetrang, hvor den unge spiser større mængder af madvare, som for den unge ikke er tilladte, fordi kalorieindholdet er for højt.  Denne spisetrang varer typisk nogle timer, hvorefter den unge vælger at kaste op, for at undgå at tage på af den mad han eller hun lige har indtaget.

Hos nogle unge ses symptomer for begge lidelser, hvor den unge undgår at spise, motionerer hyppigt og kaster op med eller uden den store spisetrang inden. Hos nogle unge bliver det motion, træning og sund livsstil, der udvikler sig til en så tvangspræget adfærd, at det negativt påvirker den unge.  Det er altså meget forskelligt, hvordan symptombilledet ser ud hos hvert enkelt unge.

Hvad skal jeg som forældre være opmærksom på

Er du bekymret for at dit barn har eller er i gang med at udvikle en spiseforstyrrelse, så er der her en række symptomer du som forældre kan være opmærksom på

Læg mærke til om dit barn:

  • Undgår at deltage i måltider eller undlader at spise
  • Ikke spiser sin frokost i skolen eller på jobbet
  • Er meget optaget af kostplaner og madvares indhold
  • Har et stort fokus på sin krops udseende og omtaler sin krop meget negativt
  • Vejer sig meget hyppigt og tjekker sin krop i spejlet hyppigt
  • Motionere hyppigt – vær opmærksom på at nogle skjuler sin træning

Husk: Har du som forældre en mistanke om, at dit barn har en spiseforstyrrelse er det vigtigt at søge hjælp. Du børn kontakte egen læge. Du kan også læse meget mere om spiseforstyrrelser og finde en række gode råd her: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade