Hash misbrug
Hos UngLiv.dk møder vi mange unge, der fortæller os, at det er rigtig svært at finde modet til at stoppe med at ryge hash. Særligt hvis man har røget længe. Vi møder også en del unge, der er i tvivl om, hvorvidt de rent faktisk ønsker at stoppe. Mange hash-rygere har måske prøvet at stoppe før eller holde pause og oplevet at “alting blev værre” eller at de “fungerede bedre som hash-rygere”. Det er ganske normalt at få sådanne tanker, når man stopper med at ryge hash. Med den rette hjælp kan man støttes til at turde give slip på hash’en og arbejde med at udvikle nye måder at håndtere udfordringer på.
Hvis du selv har et hashforbrug har du måske lagt mærke til, at efter rusen er ovre, så ændrer nogle ting sig for dig.
Det kan fx være at dit valg af venner har ændret sig eller at din vennekreds pludselig er blevet mindre. Mange unge hashrygere vælger en bestemt gruppe unge/eller enkelte venner, frem for andre som de tidligere sås med. Mange unge som ryger hash søger ofte andre unge som de kan ryge sammen med og begynder at dyrke dette fællesskab meget. Samtidig vil dine gamle venner der ikke ryger, måske blive valgt fra, eller vælge dig fra.
Måske oplever du, at det er blevet mere svært for dig at koncentrere dig, huske ting og falde til ro om aftenen og kunne falde i søvn? Ryger man hash jævnligt, er der mange der beskriver, at man oftere og oftere finder det nødvendigt at ryge for at kunne falde i søvn. Måske laver du ikke helt så mange ting eller deltager i aktiviteter som du plejer? Måske oplever du, at du lettere glemmer den besked du lige har fået, hvor du lagde dine ting eller hvad det var du skulle i gang med? En del unge, der ryger hash dagligt, oplever at skolearbejde eller jobbet bliver meget mere udfordrende end tidligere, fordi din koncentration og evne til at fastholde fokus er faldet.
Hash kan skabe rigtig mange problemer for dig selv, da hash med tiden påvirker udviklingen af hjernen. I teenageårene gennemgår vores hjerne en stor og vigtigt udvikling. Ved et stort hashforbrug kan det få mange kroniske konsekvenser for ens hjernen. Det er derfor vigtigt at man hjælpes ud af sit hashmisbrug.
Hashrygning kan give
• Indsovningsbesvær
• Humørsvingninger
• Koncentrations- og indlæringsbesvær
• Passivitet
• Svært ved at udtrykke sig
• Hukommelsesbesvær
• M.fl.
Er du i tvivl om du har et hashmisbrug er det altid en god ide at snakke med dine forældre eller en tæt på dig om dine overvejelser og bekymringer. Læs eventuelt denne side sammen med dem, og snak ud fra den.
Du kan måske også finde lidt god viden på denne artikel fra TV2: Hash giver de unge hjerneskader
For børn & unge
For professionelle
UngLiv.dk ApS
Hovedafd.: Jernbanegade 14a
8550 Ryomgård - CVR.: 39444860
Tlf: 3042 0740 info@ungliv.dk
Behandlingsanvarlige psykolog:
tlf:. 6142 5543
Website design and delivered by design concern