OCD

Står for obsessiv, kompulsiv disorder (lidelse).

Hvad er OCD?

Obsessioner betyder tvangstanker. Tvangstanker er tanker som ikke er fornuftige eller rationelle, men som alligevel presser sig på og påvirker én, så man føler sig ængstelig. Tvangstanker er ofte knyttet til katastrofetanker – dvs. at tvangstankerne sætter gang i analyser og fortolkninger, som bliver overdrevne, negative og skræmmende.

Kompulsioner betyder tvangshandlinger. Tvangshandlinger er ritualer, som man føler, at man er nødt til at gøre, selvom man ved, at det ikke er fornuftigt. Tvangshandlinger knytter sig ofte til tvangstanker og bruges ofte til at dæmpe angsten og ubehaget ved tvangstankerne.

Tvangstanker kan eksempelvis være, at man tænker, at man vil blive smittet med farlige sygdomme, hvis man rører ved et dørhåndtag på et offentligt sted. Denne tvangstanke kan sætte gang i en hel kæde af skrækscenarier om sygdom og død, hvilket skaber angst og ubehag. En hyppig tvangshandling koblet på denne type af tvangstanker vil være overdreven håndvask, som vil føles nødvendig for at dæmpe angsten.

Der findes mange slags tvangstanker, som kan handle om mange forskellige ting, ligesom der også findes mange forskellige slags tvangshandlinger.

Unge med OCD har ofte tvangstanker om at være skyld i ulykker og ting der går galt; det kan fx være tanken om at et familiemedlem kommer ud for en ulykke eller at eksamen kommer til at gå galt. Når disse tanker først har sat sig grundigt fast, kræver det næsten umenneskelig styrke at stå imod dem. Man kan måske godt se, at tankerne er irrationelle – men når angstens ubehag suser rundt i kroppen, så føles det lettere at udføre det ritual, der skal “neutralisere” katastrofetankerne, end at stå imod. Og spørgsmålet er: Tør man tage chancen? Hvis man fx har tanker om at være skyld i ulykker, tør man så lade være med at udføre ritualet, som skal afværge ulykken? Det kan være meget svært på egen hånd at modstå tankerne.

OCD’en kan fylde lidt eller meget hos den enkelte, men når OCD’en begynder at spille ind på ens hverdag, så der er ting man ikke kan eller så man trives dårligt, bør man opsøge hjælp til symptomerne.

Kognitiv terapi kan hjælpe dig til at udfordre tvangstankerne samt den betydning som du tillægger tvangstankerne; altså katastrofetankerne. Du vil blive trænet i teknikker og redskaber, der kan støtte dig i langsomt at modstå og fjerne både tanker og ritualer. Regn med, at det tager noget tid, da det ofte kan være meget udfordrende at tage de første skridt mod at skrue ned for tvangshandlingerne.

Nogle gange kræver OCD-behandling støtte fra medicin. Din læge kan vejlede dig, og nogle gange kan det være gavnligt at få en samtale med en psykiater.