Akut krise hos børn og unge

En akut krise kan udløses af mange årsager.

Hvordan viser en akut krise sig?

Når et barn eller en ung har oplevet fx ulykker, dødsfald, overfald (eller været vidne hertil) eller alvorlig sygdom kan de få krisereaktioner.

Hvad er en akut krise? Hvis et barn eller en ung oplever fx en voldsom ulykke, et dødsfald eller selv er blevet overfaldet. Eller hvis barnet/den unge selv har været det vi kalder et nært vidne hertil, så kan der komme også meget voldsommt krisereaktioner. Krisereaktioner efter en akut krise opleves meget forskelligt, men fx mærkes det som at være “frosset til is”, være ligeglad, følelsen af at være følelsesløs, i chok, rastløshed og uro, altsammen måske blandet med angst og håbløshed. Det er vigtigt at understrege, at alle mennesker reagerer forskelligt, og der er en lang række reaktioner der er helt normale, når børn og unge har været ude for en traumatiserende begivenhed.

Det ville være for omfattende hér at skrive alt det man skal være opmærksom på, når et barn/en ung har været ude for en alvorlig hændelse. Men vigtigst i starten er: 1: At begrænse den psykiske belastning, dvs. sikre barnet/den unge kommer på afstand af den kritiske situation/det kritiske sted. 2: Hjælpe med at finde ro og sikkerhed, brug gerne fysisk kontakt/knus/holde om osv. 3: Hjælp barnets/den unges hjerne og følelser til at “lande” igen, fx. ved at foretage sig noget ganske kedeligt og hverdagsagtigt.

Du kan finde en række gode råd i linket nedenfor, men det er vigtigt at understrege, at har du kendskab til børn og unge der har været ude for en akut krise – så skal du sørge for de modtager den rette hjælp.

Link til Psykiatriens gode råd i forbindelse med akut krise

Hvis barnet/den unge oplever en akut krise er det vigtigt at have nogen at være sammen med, som kan give et knus og hjælpe med de små hverdagsopgaver, som at få lavet noget mad, rydde op, vaske tøj osv. Det er vigtigt at abrnet/den unge får hvilet (Men sørg for barnet/den unge ikke sover for meget umiddelbart efter en krise). Tilbyd barnet/den unge noget sundt og gerne lækkert at spise (ikke fastfood/for meget sukker). Og sørg for at abrnet/den unge får godt med væske (ikke energidrikke/kaffe/alkohol)

Det er godt og vigtigt at lære om krisereaktioner, og få sat ord og begreber på den traumatiserende begivenhed og få bearbejdet hændelsen så barnet/den unge kommer godt videre i livet. Uanset hvad der er sket.

Vores tilgang i arbejdet med akutte kriser i UngLiv.dk er en kombineret behandling: Psykologisk debriefing og Samtaleterapi, indeholdende stress-dæmpende og beroligende teknikker. Og på et senere tidspunkt skal det vurderes om evt. skyldfølelse, sorg eller angstreaktioner bør bearbejdes som følge af en akut krise. For det optimale udbytte bør behandlingen startes indenfor 72 timer efter den akutte krise.