OCD

Står for obsessiv, kompulsiv disorder (lidelse).

Hvad er OCD?

Obsessioner betyder tvangstanker. Tvangstanker er irrationelle tanker, som presser sig på og påvirker én, så man føler sig ængstelig. Kompulsioner betyder tvangshandlinger. Tvangshandlinger er ritualer, som man føler, at man er nødt til at gøre, selvom man ved, at det ikke er fornuftigt. Tvangshandlinger knytter sig ofte til tvangstanker.

Tvangstanker kan eksempelvis være, at man tænker, at man vil blive smittet med farlige sygdomme, hvis man rører ved et dørhåndtag på et offentligt sted. Denne tvangstanke kan sætte gang i en hel kæde af skrækscenarier om sygdom og død, hvilket skaber angst og ubehag. En hyppig tvangshandling koblet på denne type af tvangstanker vil være overdreven håndvask, som vil føles nødvendig for at dæmpe angsten.

Der findes mange slags tvangstanker og –handlinger. Og OCD’en kan fylde lidt eller meget hos den enkelte.

Hos unge ses ofte tvangstanker om at være skyld i ulykker og ting der går galt; det kan fx være tanken om at et familiemedlem kommer ud for en ulykke eller at eksamen kommer til at gå galt. Når disse tanker først har sat sig grundigt fast, kræver det næsten umenneskelig styrke at stå imod dem. Den unge kan måske godt erkende, at tanker er irrationelle – men når angstens ubehag suser rundt i kroppen, så føles det lettere at udføre det ritual, der skal “neutralisere” de frygtsomme katastrofetanker. Og spørgsmålet er: Tør man tage chancen? Hvis man fx har tanker om at være skyld i ulykker, tør man så lade være med at udføre ritualet, som skal afværge ulykken? Det er meget svært for den unge på egen hånd at modstå tankerne.

Hos børn er tvangstanker og –handlinger i begrænset form en naturlig del af deres leg og færden. Børn har en livlig fantasi og ikke så stort et kendskab til verden endnu. Derfor kan et barn fx have et ritual, hvor det skal hoppe hen over revnerne i fliserne. Det er først behandlingskrævende, hvis et eller flere ritualer hindrer barnets naturlige dagligdag.

Kognitiv terapi hjælper barnet eller den unge til at udfordre tvangstanker samt den betydning som de tillægger tvangstankerne. De vil blive trænet i teknikker og redskaber, der kan støtte dem i langsomt at modstå og fjerne både tanker og ritualer. Regn med, at det tager noget tid, da der ofte er stor modstand mod at fjerne ritualerne. Nogle gange kræver OCD-behandling støtte fra medicin. Her råder vi til en samtale hos en psykiater, før der ordineres medicin.

Over en livsperiode lider ca. 1,6% af en befolkning OCD (Hougaard, 2006)