Sorg

… er ikke en sygdom, men det gør uendeligt ondt.

Men hvad er sorg så?

At blive ramt af sorg betyder ikke man lider af en psykisk sygdom, men at du oplever en naturlig reaktion på det at have mistet én du holder af. Men bare fordi det ikke er en sygdom, så kan det godt gøre rigtig ondt helt ind i sjælen. For børn og unge er tabet af en forælder fx. en helt særlig sorg, fordi man ofte er et sted i livet, hvor man stadigvæk har enormt meget brug for den støtte og omsorg ens far eller mor giver.

Som barn står man ikke over for de samme omskiftelige krav fra omverdenen, men man har derimod stadig en stor naturlig afhængighed af sine forældre (i sær ved små børn) for at kunne fungere, føle sig tryg og udvikle sig. Tabet af en forælder er derfor en stor livsomvæltning for et barn.

For unge, som allerede har nok at se til i forvejen med at leve et ungdomsliv med skole, kærester, venner, at lære sig selv og de sociale spillerregler at kende, møde nye krav fra omverdenen osv., er det at skulle forholde sig til tabet af en forælder en stor udfordring.

Et liv med sorg

Sorg kan være som et pendul, der svinger frem og tilbage. Nogle gange er man fuldstændig knust, og sorgen kan føles uudholdelig, mens den andre gange kan være lidt i baggrunden, og man kan fokusere på andre ting. Det kan nemlig være vigtigt, at give plads til begge dele.

Nogle unge oplever, at få dårlig samvittighed, hvis man en dag er glad og har det sjovt og næsten kan glemme tabet. Men det er altså helt naturligt og også vigtigt, at du kan glemme dit tab ind i mellem, så du også kan fokusere på andre ting i dit liv. Andre dage vil tabet fylde meget mere, du føler dig langt mere ramt af sorgen og du har mindre overskud til det du skal og det du gerne ville kunne. Det er svært men også helt normalt.

Sorgen, der altid vil være der

Som ung kan man især opleve udfordringer, når omverdenen så småt begynder at bevæge sig videre fra tabet, på et tidspunkt hvor du måske selv ikke er helt klar. Måske er du ikke helt klar til at ”komme videre” og genoptage hverdagen på normale vilkår endnu. Måske har du et stort behov for at mindes den du har mistet, fordi du ellers kan blive bange for at han/hun ellers “forsvinder”.

Det kan fx. være, at man for nogle år siden mistede sin far, og at ens mor nu har fundet en ny kæreste. Du vil på den ene side gerne have, at din mor er glad, men du kan også blive bange for, at familien helt begynder at glemme far, fordi der kommer en ny mand i familien. Og så skal du – oveni dit tab og savnet og alt det dit ungdomsliv kræver – pludselig også forholde dig til at familien forandrer sig. Det kan være en meget stor og tung udfordring.

Som tiden går, når man går igennem livet uden fx. sin mor/far/søster eller bror, vil der være dage, hvor det er særligt hårdt, og man kan mærke tabet ekstra stærkt. Det er typisk det vi kalder mærkedage: Din konfirmation, når studenterhuen skal sættes på, når du har valgt den uddannelse du drømmer om, man får sit første job osv. Alle dage, hvor man har brug for, at ens nærmeste ser, hvor langt man er nået i sit liv, og især har brug for at mærke, at de er stolte af dét menneske, du er blevet til.

Du kan få hjælp – eller måske hjælpe én du kender i sorg ved disse forslag: 16 gode råd fra unge der har mistet

Kompliceret sorg

Kompliceret sorg er når man ender med at sidde fast, eller “fare vild” i sorgen. Det vil altså sige, at man her er endt et sted, hvor man ikke længere svinger (ligesom pendulet) imellem sorgen og det liv der skal leves, men derimod bliver fanget i at være i sorgen hele tiden.

Udover, at det er enormt følelsesmæssigt hårdt konstant at være i sorgen, så bliver det også svært at leve et barne- eller ungdomsliv. Sorgen kommer altså til at stå i vejen for, at man kan leve sit liv. Her kan det nogle gange være en idé at snakke med en psykolog, eller andre med forstand på sorg, der kan hjælpe én tilbage på rette spor, sådan at man kan leve et godt liv, selvom man har mistet en forælder.

Så hvordan kan en psykolog hjælpe dig tilbage til at leve dit liv igen? For vi kan jo ikke give dig den tilbage du har mistet? Svaret afhænger af hvem du er, og hvad du har brug for.

For nogen er en sund sorgprocess det at kunne græde sammen med andre og mærke sorgens triste følelser, at blive trøstet og støttet. Andre har det bedre med at gå i gang med en masse projekter, hvorigennem de kan mindes den afdøde. Der er mange måder og hver person har brug for noget forskelligt. En psykolog kan hjælpe og støtte dig til at finde frem til den sorgprocess, der virker for dig, så sorgen ikke kommer til at stå i vejen for, at du kan leve et godt liv.