ADHD
ADHD dækker groft sagt over, at man har en forstyrrelse af sin opmærksomhed samt hyperaktivitet.
Så hvad betyder det egentligt?
ADHD står for ”Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Sagt med andre ord, så påvirker det vores evne til at regulere opmærksomhed, impulskontrol, og aktivitetsniveau. Vi er alle forskellige, og derfor vil der også være forskel i hvordan din ADHD kommer til udtryk.
Her er oplistet et par af de typiske ting, der kan være svære, hvis man har ADHD:
-At koncentrere sig om den samme ting i længere tid, uden at man let bliver forstyrret
Du er udforskende, nysgerrig, og nye ting fanger nemt din opmærksomhed. Måske har du svært ved at holde koncentrationen i skolen, og ofte når læreren taler, ender du med at sidde og stirre ud af vinduet eller tjekke din telefon. Når nogen bruger (for) lang tid på at forklare dig ting, har du svært ved at lytte og huske alt hvad de sagde. Ofte kan du opleve, at når det endelig lykkes for dig at koncentrerer dig, så bliver du hurtigt enormt træt eller får måske ondt i hovedet. En anden ting, der ofte kan være svært, er at fastholde koncentrationen om den samme ting, når der sker ting rundt omkring i rummet (eksempelvis, hvis der spilles musik, larmes, nogen der hvisker, en bil, der kører osv.). Disse ting kan forstyrre din koncentration meget mere end de ville gøre for en anden, der ikke har ADHD.
-At komme i gang med ting man skal ordne
Det er normalt for mange mennesker at det er nemmere at komme i gang med nogle ting end det er med andre. Eksempelvis er det sandsynligvis nemmere at komme i gang med at se et afsnit af sin yndlingsserie, end det er at komme i gang med at rydde op og gøre rent. Hvis du har ADHD kan det dog blive meget mere end normalt svært, og du kan ende med at bruge mange timer på at stirre ind i væggen, mens du måske overvejer små ting såsom ”hvor skal jeg starte med at rydde op?” eller at du ganske let glemmer hvad det var du egentlig skulle (altså rydde op). Og mange med ADHD kommer derfor aldrig rigtigt i gang med det, de skulle. Og både dig og omgivelserne kan være ved at få pip, fordi der ikke rigtig sker noget.
-At have overblik og planlægge
Mange med ADHD kan have svært ved at holde overblikket. Det kan eksempelvis være i diskussioner, hvor der er mange forskellige argumenter at forholde sig til. Det kan også være svært at have overblikket over hvad man skal i løbet af en uge, og det kan derfor være vigtigt at sørge for at skrive tingene ned i en kalender, fordi du ellers glemmer dem. Det er lidt kryptisk: Når man mister overblikket bliver det også tit svært at planlægge forskellige ting, netop fordi planlægning ofte kræver, at man samtidig har et overblik over situationen. Og så går det ligesom i ring. Nogen med ADHD kan eksempelvis have svært ved at overskue bustider, og selvom man er ligeså klog som alle andre, kan det alligevel blive svært at skulle planlægge at tage bussen til et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.
-At styre sine følelser
Personer med ADHD har ofte uro i kroppen, der er mange der beskriver det som “myrer” eller “kilden” overalt. det er bestemt ikke rart. Nogle med ADHD kan også have en tendens til meget hurtigt at blive vrede. Det kan være, hvis en af ens venner siger noget, som egentligt ikke var ondt ment, men som du ikke når at tænke ordenligt over, inden man lynhurtigt ryger op i det røde felt.
Mange, der har svært ved at stoppe vreden, vil måske føle sig dumme eller ikke gode nok. Netop fordi man så tit bliver virkelig sur og gal, råber, skriger og måske det der er endnu værre. Noget af det vigtigste at påpege er dog, at mennesker med ADHD ikke er mere eller mindre kloge end andre. Det er altså ikke fordi, du er dum, når der er noget du har svært ved – det er fordi, at din ADHD gør det svært for dig. Man kan med andre ord sige, at du ikke er ADHD, men at du har ADHD. Og de problemer din ADHD giver dig, det kan der arbejdes med.
-At bevare roen
Mange unge med ADHD beskriver, at de ofte føler at kroppen eller hovedet aldrig står stille. Kroppen har brug for, at der sker noget det meste af tiden. Måske også for at komme væk fra “myrerne”? Derfor er der også mange unge med ADHD, der kan have brug for at bevæge sig/holde sig i gang for at kunne koncentrere sig ordenligt. Samtidig kan tankerne også køre enormt hurtigt, og det kan nogle gange føles som et vandfald af tanker, hvor man ikke når at tænke den ene tanke til ende før den næste er gået i gang. Det kan blive svært at sove, finde ro i en bog eller en film – og mange af vennerne har måske svært ved at forstå hvorfor du hele tiden hopper rundt, ryster med benene, “dipser” med ting og sager osv. Men igen – det er ikke dig, det er din ADHD der driller 🙁
Vi har valgt at lægge en masse information og links om ADHD lidt længere nede på siden. Lad os gerne vide hvis der er noget du synes vi mangler at fortælle om.
Hvordan kan en psykolog hjælpe?
En psykolog kan fortælle om, hvad ADHD er, og hvad det betyder for en person at have ADHD. Dette kaldes også psykoedukation, fordi det er en slags undervisning om psyken. Meningen med psykoedukation er blandt andet, at du skal lære din ADHD bedre at kende. Så ved du bedre, hvornår du bliver udfordret, og du kan bedre håndtere de udfordringer, du kommer til at stå over for. Derfor kan psykoedukationen åbne op for, at du sammen med din psykolog kan få en bedre forståelse for, hvor ADHD’en spænder ben for nogle ting i dit liv, og du kan i samarbejde med din psykolog finde løsninger på de udfordringer, du står over for.
Det kan eksempelvis være hjælp til at håndtere din vrede, hjælp til at blive bedre til at planlægge og organisere ting, eller hjælp til bedre at kunne finde ro og falde i søvn. Uanset hvad du har brug for hjælp til det, så kan du være sikker på, at vi hos UngLiv.dk tager dig seriøst, og at vi sammen arbejder med det du har svært ved. Vi tager det i dit tempo, og vi vil i samarbejde med dig lægge en plan for de mål og ønsker du har med dit liv – så det bliver dig der bestemmer, og din ADHD ikke kommer til at overtage.
Vi kan i forlængelse heraf også hjælpe med at informere fx. din skole eller pårørende, og efter aftale med dig fortælle lidt om de ting du har svært ved. Dette for at andre bedre kan forstå dig, og være der for dig når du har brug for det/lyst til det.
Ung med ADHD
Vi har samlet nogle videoklip med unge, der snakker om, hvordan deres ADHD både hjælper dem, men også gør at de skal være opmærksomme på nogle ting, der kan være svære. Giv dem et kig og se, om du kan genkende noget af det, de snakker om!
Nedenfor er 6 links til nogle korte videoklip, der er særligt udviklet til unge. De forklarer fint hvad det er for nogle problemer, man kan have med ADHD, men der er et problem: De er 10 år gamle. Det vil sige, at tøjet ikke ligner det, vi går rundt i i dag, og man skal se langt efter en smart-phone. Hvis du kan leve med, at videoklippene ikke er 100 % tidssvarende, så se dem, og se om du kan nikke genkendende til noget af det de unge snakker om.
For børn & unge
For professionelle
UngLiv.dk ApS
Hovedafd.: Jernbanegade 14a
8550 Ryomgård - CVR.: 39444860
Tlf: 3042 0740 info@ungliv.dk
Behandlingsanvarlige psykolog:
tlf:. 6142 5543
Website design and delivered by design concern