Problematisk gaming

Gaming er kommet for at blive. Om det er online med vennerne, på telefonen i bussen, eller alene i single player spil. Gaming som aktivitet fylder meget i mange unge menneskers liv, og det er vigtigt at vi forstår vigtigheden af det ”pull” gaming kan have i os. Gaming er kommet for at blive. Om det er online med vennerne, på telefonen i bussen, eller alene i single player spil. Gaming som aktivitet fylder meget i mange unge menneskers liv, og det er vigtigt at vi forstår vigtigheden af det ”pull” gaming kan have i os.

Gaming er en potent medie, der er designet til at give os en oplevelse af kompetence, frihed, og mening. Derfor har gaming også et mere potent ”pull” end bøger eller film, da vi som personer inddrages og oplever en helt anden følelse af at blive inddraget som person. Når den virkelige verden afviser os, eller ikke belønner os, så er gaming designet til at dække vores psykologiske behov på en måde som den virkelige verden ikke altid er i stand til. Gaming er derfor en kilde til intrinsisk motivation og flow, hvor man spiller fordi aktiviteten i sig selv er motiverende.

Hvad er problematisk gaming?

Nogle gange vil mere have mere. Gaming er som en kold cola. Den første slurk er helt fantastisk, og man er helt oppe at ringe over den lækre smag. Den næste slurk er stadig god, men der skal lidt mere til for at opnå samme oplevelse. Og sådan fortsætter det, indtil der skal en hel liter til at give samme ”kick”.

Problematisk gaming, eller ”gaming disorder” er når gaming går ind og spiller en så aktiv rolle i vores liv, at den virtuelle verden overtager aspekter fra den ”virkelige” verden.

En af grundstenene i at forstå når gaming er problematisk, er når gaming prioriteres højere end andre aktiviteter, og man fortsætter til trods for negative konsekvenser. Disse konsekvenser kan være sociale, personlige, og endda fysiske. Det er derfor vigtigt at forstå disse 3 dimensioner i forhold til problematisk gaming. Fysisk kan for meget gaming have negative konsekvenser for hjerte, muskler, og generel funktionsniveau i kroppen. På en mentalt plan opleves der ofte søvnproblemer (dårlig døgnrytme, blå skærmlys inden man skal sove), og dårligere følelsesregulering.

Hvordan opstår problematisk gaming?

Gaming er fedt, gaming er sjovt, og vi er ikke ude på at tage det fra dig. Gaming skal, som så mange andre ting, have sin plads i livet sammen med alle de andre ting. Det betyder at gaming er fedt når man balancerer det sammen med sin skole, venner, og andre hobbyer.

Gaming bliver til gengæld problematisk når det overtager alle andre dele af vores liv. Hvis du føler at du ikke kan finde ud af at løse opgaver i skolen, eller at det sociale virker meget fremmed for dig i forhold til gaming, så kan det være at gaming har fået en ubalanceret plads i dit liv.

Her er en lille liste med ting du kan spørge dig selvom hvis du har mistanke om at du har et problematisk forhold til gaming.
Oplever du at du:

  • Altid tænker på gaming, også når du forsøger at lave andre ting?
  • Ofte har svært ved at koncentrere dig om lektier eller andre ”kedelige” ting i hverdagen, og ender med at game i stedet?
  • Ikke føler at du kan finde ud af de ting du skal i ”den virkelige verden”, og at gaming er nemmere at mestre.

Hos UngLiv.dk arbejder vi med at gaming bliver en ting du kan bruge til at koble af og nyde, uden at det overtager hele dit liv. Vi forstår vigtigheden af at indføre andre ting i livet i stedet for at fjerne dit gaming.