Problemtyper

OCD

- Står for obsessiv, kompulsiv disorder (lidelse).

Obsessioner betyder tvangstanker. Tvangstanker er irrationelle tanker, men som alligevel presser sig på og påvirker én. Kompulsioner betyder tvangshandlinger. Tvangshandlinger er ritualer, som man føler, man bør gøre selvom man ved, at det ikke er fornuftigt. Tvangshandlinger knytter sig ofte til tvangstanker.

Som eksempel på en tvangstanke kan et menneske med OCD tænke, at hun bliver smittet med AIDS, hvis hun rører ved et dørhåndtag. Denne tvangstanke forekommer hende virkelig, så hun tænker videre, at det er nødvendigt at vaske hænderne. Dette er tvangshandlingen eller ritualet.

Der findes mange slags tvangstanker og –handlinger. Og OCD’en kan fylde lidt eller meget hos den enkelte.

Hos unge ses ofte tvangstanker om at være skyld i ulykker, ting der går galt, ikke at lykkes eller fx at en eksamen går galt. Når først disse tanker har sat sig grundigt fast, kræver det næsten umenneskelig styrke at stå imod dem. Du kan sagtens erkende, at dine tanker er forkerte - men når først angstens ubehag suser rundt i kroppen, så føles det lettere at udføre det ritual, der skal "neutralisere" de frygtsomme katastrofetanker. Og spørgsmålet er: Tør man tage chancen? Hvis man fx har tanker om at være skyld i ulykker, er det uendeligt svært selv at stå imod disse tanker.

Hos børn er tvangstanker og –handlinger i begrænset form en naturlig del af deres leg og færden. Børn har en livlig fantasi og ikke så stort et kendskab til verden endnu. Derfor kan et barn have et ritual med at hoppe hen over revnerne i fliserne. Det er først behandlingskrævende, hvis et eller flere ritualer hindrer barnets naturlige dagligdag.

Kognitiv terapi hjælper dig med at udfordre dine tanker. Du vil blive trænet i teknikker og redskaber, der kan støtte dig i langsomt at modstå og fjerne både tanker og ritualer. Regn med, at det tager noget tid, da der ofte er stor modstand mod at fjerne ritualerne. Nogle gange kræver OCD-behandling støtte fra medicin. Her råder vi til en samtale hos en psykiater, før der ordineres medicin.

Over en livsperiode lider ca. 1,6% af en befolkning OCD (Hougaard, 2006)